Kolsvarundan lockar över 100 startande

88 jagar SM-poäng i Kolsvarundan

Drömgränsen 100 startande i Kolsvarundan är nådd med hjälp av supportklasser, och startfältet har fyra jämngoda toppnamn som alla vill vinna totalt. Spänningen är fortsatt stor i Rally-SM.



Av 102 startande kör 88 om SM-poäng och fyra förare bär favoritskapet. Där återfinns dubbla världsmästare, en rysk mästare och oräkneliga SM-medaljer. Patrik Flodin (rysk mästare 2009) tog guld i SM så sent som förra året, men då i en bakhjulsdriven BMW. Nu kör han värsta sortens specialbyggda, fyrhjulsdrivna R5:a i huvudklassen. Och toppar tabellen efter tre deltävlingar.

Oerhört tufft motstånd bjuder Johan Kristoffersson, dubbel världsmästare i rallycross. Han har vunnit två av deltävlingarna hittills, men tvingades bryta i den tredje. Då vann Flodin och med två andraplatser i övrigt har han fler poäng.
Till Kolsvarundan är inte detta nog, utan dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson har fått chansen att hyra en R5:a.
– Vi vet att PG trivs på våra vägar och det är precis tio år sedan han senast vann här. Ett jubileum han säkert vill fira med en ny triumf, säger tävlingsledare Lars Wickman.

Ett SM-inhopp gör även Fredrik Åhlin. Planen var full EM-satsning, men när den inte blev av beslutade sig Åhlin för att lufta den Skoda Fabia R5 han har tillgång till hos engelskt team att komma till Kolsvarundan. Senast Åhlin var med i SM totalvann han South Swedish Rally 2018.
– Vi ska bara hinna testa ordentligt, och får vi det att fungera som vi vill ska vi definitivt vara med och slåss däruppe, hälsar Åhlin.

Anmälningstiden till den fjärde SM-deltävlingen, av sex, har gått ut. Arrangerande Kolsva MS hade siktet inställt på 100 startande och anmälningslistan innehåller 88 SM-åkare samt fjorton från inbjudningsklasser. Dessutom fem föråkare som rensar banan innan de tävlande kommer.
– Att vi når hundra startande totalt är fantastiskt men ännu mer överväldigande är det intresse toppåkarna visat. Vår publik lär få se en fight utan like om totalsegern, fortsätter Lars Wickman. 

Kolsvarundan körs den 17 augusti och har Köping som bas, med fyra specialsträckor i skogarna runt omkring. Samtliga dessa fyra körs två gånger, etapp 1 före lunch och etapp 2 efter lunch. Totalt 126 km i högsta tempo och det troliga är att det trots den distansen bara skiljer ynka sekunder i mål mellan de fyra förhandsfavoriterna. Förutsatt att de håller sig på vägen.


Att dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson fortfarande har farten i kroppen visade han med skärpa i backtävlingen hemma i Årjäng. Då körde han en Skoda Fabia WRC och satte till publikens glädje backrekord. När Rally-SM fortsätter med Kolsvarundan tänker han utmana med en Ford Flesta R5. Foto: Annemo Friberg

Att dubble juniorvärldsmästaren PG Andersson fortfarande har farten i kroppen visade han med skärpa i backtävlingen hemma i Årjäng. Då körde han en Skoda Fabia WRC och satte till publikens glädje backrekord. När Rally-SM fortsätter med Kolsvarundan tänker han utmana med en Ford Flesta R5. Foto: Annemo Friberg


Fredrik Åhlin gör då och då inhopp i Rally-SM och Kolsvarundan blir ett sådant. Senast han var med vann han South Swedish Rally. Foto: Stanislav Kucera

Fredrik Åhlin gör då och då inhopp i Rally-SM och Kolsvarundan blir ett sådant. Senast han var med vann han South Swedish Rally. Foto: Stanislav Kucera


Johan Kristoffersson har på kort tid blivit expert också på rally och kommer till Kolsvarundan med en färsk tredjeplats i WRC2-klassen från det finska VM-rallyt. Foto: Kristoffersson Motorsport

Johan Kristoffersson har på kort tid blivit expert också på rally och kommer till Kolsvarundan med en färsk tredjeplats i WRC2-klassen från det finska VM-rallyt. Foto: Kristoffersson Motorsport


Patrik Flodin leder SM i huvudklassen Trimmat 4WD inför Kolsvarundan där konkurrensen väntas bli hårdare än någonsin. Foto: Joel Carlsson/Rallypics

Patrik Flodin leder SM i huvudklassen Trimmat 4WD inför Kolsvarundan där konkurrensen väntas bli hårdare än någonsin. Foto: Joel Carlsson/Rallypics


För ytterligare information:
Annemo Friberg, lokal presschef för Kolsvarundan
070-5541170
annemo@annemotor.se

Följ oss på:
www.kolsvams.com 

Aktuell anmälningslista till Kolsvarundan.

Mer information om Rally-SM hittar du här


Simon Herrgård